Leasecontract

Leasen, zorg dat je goede afspraken maakt! Wanneer je niet de middelen hebt om bijvoorbeeld een auto te kopen, kun je overgaan op het leasen van een auto. Leasen hoeft niet alleen te gebeuren met auto’s, je kunt bijvoorbeeld ook een ander gebruiksvoorwerp leasen en zelfs paarden kun je leasen. Wat je ook least, zorg er altijd voor dat je duidelijke afspraken maakt voordat je eraan begint. Je wilt immers problemen in de toekomst voorkomen en optimaal kunnen genieten van hetgeen dat je least. Leasen kan hartstikke leuk en handig zijn, maar zorg voor een goed leasecontact waar dat je zelf voor de volle honderd procent achter staat.

Lease overeenkomsten

Lease overeenkomsten kunnen in twee grote groepen ingedeeld worden. Zo kunnen we spreken van de financiele leasing. Hierbij blijft de kredietverstrekker, dus de persoon die het goed aanbiedt wat geleast gaat worden, enkel en alleen juridisch eigenaar terwijl het volledige economische eigendom in handen valt van de persoon die het goed least. Daarnaast kunnen we spreken van de operationele leasing. Bij het operationele leasing wordt bijvoorbeeld voor de kredietverstrekker het risico van waardevermindering door achterstallig onderhoud kleiner, wat bij financiele leasing niet het geval is. Dat komt omdat bij de operationele leasing de persoon die het goed least ook verantwoordelijk is voor de onderhoud van het goed. Wanneer er schade optreedt door achterstallig onderhoudt, komt dit voor een gedeelte ook voor de persoon die het goed least en niet alleen voor de kredietverstrekker.

Contract afsluiten

Wanneer je overgaat op het leasen van het goed of op het aanbieden van een goed dat geleast mag worden, ga dan eerst bij jezelf na wat voor eisen je stelt. Zorg dat deze eisen duidelijk zijn bij de tegenpartij en dat ze op papier komen, zodat hier later geen onenigheid over ontstaat. In het leasecontract komen daarnaast de contactgegevens van zowel de kredietverstrekker als van de persoon die het goed least te staan, wordt de leaseprijs weergegeven en tevens worden de regels voor het opzeggen van het contract duidelijk en concreet medegedeeld. Zorg dat van beide partijen de handtekening op het contract staat, alleen dan is het contract geldig.

See also  Contract bepaalde tijd

Leasecontract overnemen

Wat veel mensen niet weten, is het dat het mogelijk is om een bestaand leasecontract van iemand anders over te nemen. Het voordeel daarvan is dat het minder kost omdat er al een contract bestaat, daarnaast is de contracttijd minder lang wat natuurlijk handig is wanneer je niet zo tevreden bent over het goed. Nadeel is wel dat je zelf niet kunt bemiddelen over de eisen die je stelt en de plichten en de rechten die je hebt wanneer je iets least. Wanneer je van plan bent om een leasecontract over te nemen, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alles wat erin staat. Je hebt het niet zelf afgesproken, maar ook dan wil je niet voor problemen komen te staan.

Opzeggen van het contract

Vaak heb je een contract voor een bepaalde tijd en kun je niet opzeggen totdat deze tijd voorbij is. Wanneer je echt van je leasecontract af wilt, kun je ervoor kiezen om het contract af te kopen. Dit is vaak erg duur en wordt meestal niet gedaan. Je kunt ook op zoek gaan naar iemand die je contract wil overnemen. Je bent dan van je contract af en de kredietverstrekker heeft er geen last van waardoor jij geen problemen krijgt. Wanneer je als werknemer wordt ontslagen en je hebt een lease auto van de zaak voor een bepaalde tijd, betaal je door totdat het contract is afgelopen.


Posted

in

by

Tags: