Samenlevingscontract opstellen

Als je al een tijdje een relatie hebt en je gaat samenwonen of je woont al een tijdje samen, dan komt er waarschijnlijk een moment dat je graag iets meer zekerheid in de relatie wilt krijgen. Want alhoewel je natuurlijk nooit verwacht dat jullie misschien uit elkaar gaan, zit die mogelijkheid er helaas wel in. En als dat gebeurd dan is het wel zo fijn dat jullie alles goed geregeld hebt. Wie kan bijvoorbeeld in het huis blijven? Hoe gaan jullie de spullen verdelen? Maar een samenlevingscontract is ook handig zolang jullie nog samenwonen en alles gewoon goed gaat. In het contract kun je bijvoorbeeld ook afspraken maken over de verdeling van de financiƫn en dergelijke.

Samen naar de notaris

Als je een samenlevingscontract wilt hebben dan kun je deze laten opstellen en ondertekenen door een notaris. Een samenlevingscontract kost meestal rond de 300 euro. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de notaris. Samen met de notaris kun je bepalen wat je allemaal wilt dat er wordt vernoemd in het samenlevingscontract. Natuurlijk worden jullie beiden namen genoemd en waar jullie wonen, maar er wordt nog veel meer vermeld. Hoe lang iemand bijvoorbeeld nog in huis mag blijven als de relatie uitgaat.

Samenlevingscontract niet alleen voor partners

Een samenlevingscontract is niet alleen geschikt voor partners. Als je bijvoorbeeld met een goede vriend of met een studiegenoot samenwoont, dan kun je hiermee ook een samenlevingscontract tekenen. Dit is bijvoorbeeld weer erg geschikt om afspraken te maken over wanneer iemand het huis mag verlaten. De ander moet dan ineens in zijn eentje de huur gaan betalen. Dat wil je natuurlijk niet, dus hier worden dan meestal afspraken over gemaakt. Bijvoorbeeld dat je het 2 maanden van tevoren aan moet geven, zodat de ander een nieuwe huisgenoot kan vinden. Een samenleveingscontract zal meestal op tenminste twee namen staan.

Ander contract nodig?

Wil je ook ander contract samen (laten opstellen, zoals huurcontracten en koopcontracten? Op deze site kan je:

  • een voorbeeld huurcontract downloaden en ook
  • een concept contract leaseauto downloaden.