Interim contract voor zzp

Een interim contract, wat is dit nu eigenlijk precies? En wat houdt het allemaal in voor een zzp-er als hij of zij een interim contract afsluit? Waar moet je op letten als zzp-er. Dit zijn allemaal vragen die waarschijnlijk al snel bij je in je hoofd op zullen komen als je als zzp-er voor het eerst met een interim contract krijgt te maken. Dat is natuurlijk ook heel logisch, het is allemaal nieuw voor je, dus is het niet meer dan logisch dat je jezelf allerlei vragen hierover stelt.

En interim contract, wat is het precies?

Een interim contract is een contract wat door 3 partijen wordt afgesloten. In het geval van een zzp-er gaat het dan om:

  1. de zzp-er zelf
  2. de partij die de zzp-er inhuurt
  3. het interimkantoor

Als zzp-er teken je een contract met het interim kantoor waar je zaken mee doet. Het interimkantoor sluit weer een overeenkomst met het bedrijf waar je voor werkt.

Wanneer maken bedrijven gebruik van interim contracten

Alleen in de volgende gevallen is het mogelijk dat interim contracten gebruikt worden:

  • voor de vervanging van een vaste werknemer (afwezig door ziekte, net ontslagen, etc)
  • voor het uitvoeren van uitzonderlijk werk
  • bij een tijdelijke toename van werk

Overtredingen

Voor het gebruik kunnen maken van een interim contract worden strenge regels gebruikt. Een werkgever kan en mag dus niet zomaar met iemand een interim contract afsluiten. Overtredingen hierop worden soms bijzonder zwaar gestraft. Let ook op afwijkende bepalingen bij een contract voor bepaalde tijd.

Hoe lang kun je als zzp-er een interim contract krijgen?

Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Dit heeft onder andere te maken met de reden waarom je een interim contract krijgt. Voor de lengte van een interim contract gelden wettelijke regels. Voor elke situatie kan er dus worden nagegaan hoe lang je ingehuurd mag worden.