Als je een huis gaat huren, dan moet je een contract tekenen. Misschien dat je nu wel op zoek bent naar een voorbeeld van een huurcontract, zodat je weet wat er allemaal in staat en hoe een huurcontract er uit hoort te zien. Er zijn trouwens meerdere dingen waar een huurcontract voor kan gelden dan alleen een huis, maar we zullen ons hier nu beperken tot een huurcontract voor een huis. Er zijn bijvoorbeeld ook huurcontracten voor bijvoorbeeld HR ketels.
Verschillende soorten huurcontracten
Er bestaan verschillende soorten huurcontracten voor een huis. Het is belangrijk om dit te weten. Ook al verschillen ze in de algemene lijn niet heel erg van elkaar, toch heeft elk verschillende soort wel een paar kleine verschillen. Het grootste verschil is dat je huurcontracten hebt voor bepaalde tijd en dat je huurcontracten hebt voor onbepaalde tijd. Bij een huurcontract met onbepaalde tijd staat een huurder veel sterker in zijn schoenen en is het voor de verhuurder bijvoorbeeld heel lastig om zo’n contract te beëindigen. Dit zijn verschillen die dus erg belangrijk zijn en waar je wel rekening mee moet houden.
Het downloaden van een huurcontract
Je kunt op verschillende sites voorbeelden van huurcontracten bekijken of downloaden. Om maar even een voorbeeld te geven, op de site kamer.nl kun je verschillende soorten voorbeeld huurcontracten bekijken. Op deze manier kan een student zich goed in zo’n contract verdiepen alvorens hij of zijn een echt huurcontract voor zichzelf gaat ondertekenen. Let er bij het tekenen van een echt huurcontract dan ook op of alle informatie in het contract vermeldt staat, wat er vermeldt hoort te staan. Kijk er verder ook naar of de informatie die in het contract staan (wettelijk) juist is. Let bijvoorbeeld goed op de looptijd van een contract. Ga je een contract aan voor onbepaalde tijd en een contract voor bepaalde tijd? Soms worden aanvullende eisen gesteld als je samen iets wilt huren. Dan wil de verhuurder soms de huwelijkse akte of het Samenlevingscontract geregistreerd partnerschap zien. Denk altijd na waarom iemand dit vraagt. En bepaal zelf of je daar een kopie van wilt afgeven of niet. geef nooit het originele contract af. Pas als dit allemaal goed geregeld en beschreven is, dan kun je het contract gaan ondertekenen.