Samenlevingscontract geregistreerd partnerschap

Heb jij momenteel een relatie en woon je samen? Dan kun je er voor kiezen om dit vast te laten leggen. Naast dat zoiets als bijvoorbeeld trouwen een hele mooie gebeurtenis kunt zijn, kun je in bijvoorbeeld een samenlevingscontract mooi dingen vastleggen. Het is waarschijnlijk een van de laatste dingen waar je je momenteel mee bezig houdt, maar wat nou als de relatie strand? Natuurlijk is het logisch dat je hier liever niet aan denkt, maar de waarheid is helaas dat meer relaties stranden dan relaties die een jarenlang succes zijn.

Geregistreerd partnerschap

Als je samenwoont en je wilt dit vastleggen dan kun je dit op 3 manieren doen, namelijk:

  1. Samenlevingscontract
  2. geregistreerd partnerschap
  3. trouwen

Geregistreerd partnerschap is een manier om je relatie met je partner wettelijk vast te leggen. Het geregistreerde partnerschap wordt formeel vastgelegd door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Het geregistreerde partnerschap heeft vrijwel dezelfde gevolgen als het huwelijk.

Wat wordt er vermeld in het geregistreerde partnerschap

Zowel het huwelijk als het geregistreerd partnerschap zijn wettelijk geregelde samenlevingsvormen. De meeste onderdelen liggen dus voor een groot deel vast in de wet. Denk hierbij aan:

  • de rechten en plichten;
  • de voorwaarden die gelden om de verbintenis te kunnen sluiten;
  • de wijze waarop de verbintenis tot stand komt en wordt beĆ«indigd.

Het is in Nederland ook mogelijk om een geregistreerd partnerschap af te sluiten tussen 2 mannen, als ook tussen 2 vrouwen. Het geregistreerde partnerschap is een verbintenis die ook internationaal erkend wordt.